Split - Kroatia

 

Til forsiden

Med sine omlag 200 000 innbyggere er Split er den neste største byen i Kroatia. Byen er også det økonomiske og administrative sentrum i Dalmatia-distriktet i Kroatia. Byen bærer preg av å være en storby der turisme, kultur, industri, handel og kommunikasjon lever side om side.

Split ble grunnlagt av romere i år 200, og er dermed en del yngre enn nabobyen Trogir. Det var byggingen av keiser Diokletian sitt palass som dannet grunnlaget for at Split vokste fra en liten landsby til det den er i dag.

Flyplassen ligger knappe tre mil fra byen, og målt i passasjerer er Split flyplass den nest største i Kroatia. Split er på mange måter et trafikalt knutepunkt, og også i havna er det stor aktivitet. Fra Split går det også ferger og hurtigbåt til ferieøyene Brac, Hvar, Solta og Vis.

Havneområdet ved sentrum er, i likhet med andre havnebyer, meget forseggjort med en bred promenade beplantet med palmer. De siste årene har hovedgater og havnegater gjennomgått omfattende renovering. Denne ansiktsløftingen blir ikke bare godt mottat, da noen mener at de eldre delene av byen mister litt av sitt særpreg. Langs havna og ellers i sentrum finner man et utall store og små restauranter og butikker. Split har også flere kjøpesentre i utkanten av byen.

For dem som er interessert i kultur, historie og flotte bygninger anbefales et besøk til det diokletianske palasset. Dette er et av de eldste palass i verden, og det mest intakte fra romertiden. Derfor er det også på UNESCO's Verdensarvliste. Katedralen i Split, med det berømte klokketårnet, er også et populært skue for turistene Like utenfor byen ligger ruinbyen Salona.

Til forsiden

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt isyden.com