Trogir - Kroatia

 

Til forsiden

Bare seks km. fra Split flyplass, ligger historiske Trogir. Små broer binder gamlebyen sammen med resten av Trogir, og mange omtaler Trogir som Kroatias svar på Venezia. Byens strategiske beliggenhet til Adriaterhavet vitner også om et langt liv som maritimt sentrum. 

Trogir har omlag 11 000 innbyggere og er et populært reisemål for turister som besøker Kroatia. Den historiske gamlebyen har også broforbindelse mot sør til øya Ciovo. I disse områdene bygges stadig nye leilighetskompleks for solhungrige turister. Vakre Trogir er ikke eneste årsak til at dette området er blitt så populært. Byen ligger knappe 10 minutter med bil fra Split flyplass.

Trogir har en lang historie, og byen ble grunnlagt i år 300 før Kristus. Siden den gang har byen gjennomgått ulike epoker med vekst, forfall, krig, beleiringer og eierskifter. Italia tok byen under Den Andre Verdenskrig. I 1944 ble den igjen en del av datidens Jugoslavia frem til Kroatia ble selvstendig i 1991.

I gamlebyen finnes mange historiske byggverk som vitner om Trogirs lange og dramatiske historie; som Kamerlengo-borgen og St. Laurentius-katedralen

Bygningsmassen i gamlebyen er så kompakt at hele øya ser ut som en festning. I 1997 kom Trogir inn på UNESCO sin Verdensarvliste. I begrunnelsen for dette het det blant annet at: "Det vinkelrette gateplanet på denne bosatte øya kan dateres tilbake til hellensk tid, og byens herskere har prydet Trogir med mange flotte offentlige og lokale bygninger og festningsverk."

Trogir byr ikke bare på kulturarv. I både nye- og gamlebyen finnes rikelig med butikker og restauranter. På menyen har sjømat naturlig nok en sentral plass. I byen er det også et marked der du får kjøpt det meste av frukt og grønt, og det aller meste av varene er dyrket og produsert lokalt.

Til forsiden

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt isyden.com